VEELGESTELDE VRAGEN

Met Pomona willen we op een eerlijke, ecologische en duurzame manier ons voedsel te produceren. We kunnen ons inbeelden dat dat best wel wat vragen oproept. We zetten er hier alvast enkele op een rijtje met hun respectievelijke antwoorden. Mocht je toch nog met andere vragen zitten, neem dan gerust even contact met ons op.

  • Pomona wil lokale gebruikers bewustmaken en voorzien van een ruim aanbod van ecologisch geproduceerde kwalitatieve voeding, met als doel 80% van de eigen behoefte te dekken. We doen dit via een herstellend landbouwsysteem. Lees hier meer over onze visie.

  • Via deze pagina leggen we stap per stap uit hoe je deel kan worden van ons verhaal. Twijfel niet om ons rechtstreeks te contacteren als er iets niet duidelijk is.

  • Met de coöperatie (Pomona Puur Natuur cv) ondernemen boer(en) en burgers samen. We zijn een bedrijf op zich, een actieve boerderij. De coöperatie bestaat uit aandeelhouders en ook de boer is mee aandeelhouder van de cv. Binnen de coöperatie willen we samen zorgdragen voor lokale, gezonde en duurzame voeding.

    Pomona vzw geeft ondersteuning aan de actieve coöperatie(s) en wil nieuwe opstartende boerderijen (cv’s) ondersteunen met de opstart in Vlaanderen.

  • We eten volgens de seizoenen, de boerderij heeft een heel ruim assortiment aan eigen groenten en fruit. Een klein groentepakket bevat 4 tot 6 verschillende groenten, een midden groentepakket 6 tot 8 soorten. De fruitpakketten zijn eigen teelt gecombineerd met aangekocht fruit, alles biologisch gecertificeerd geteeld. Klein fruitpakket, 3 tot 4 soorten fruit, een groot fruitpakket 4 tot 5 verschillende soorten fruit.

    Enkele voorbeelden voor de groentepakketten – klein en midden:

    Winter: pompoen, zoete aardappel, rode kool, pastinaak, spruiten en prei

    – voor midden pakketten zijn de hoeveelheden groter en komt er nog snijselder en jonge kervel bij.

    Lente: sla, bloemkool, kervel, pijpajuin, spinazie, loofwortel

    – voor midden pakketten opnieuw grotere porties en koolrabi extra.

    Zomer: Tomaat, aubergine, courgette, paprika, koolrabi, loofwortel

    – voor midden pakketten opnieuw grotere porties en sla extra.

    Herfst: boerenkool, zoete aardappel, pompoen, rode biet en radijs

    – voor midden pakketten opnieuw grotere porties en peterselie en spruiten extra.

    Klein, met porties voor ca. 2 volwassenen bv. 400g spinazie, 3 stuks prei, 600g wortel/ Midden met porties voor een gezin met kinderen, bv. 700g spinazie, 800g wortelen, 4 stuks prei…

    Alles hangt natuurlijk af van hoeveel groenten je eet, hoe vaak je kookt, of je graag soep maakt, ...

    Toch fout gekozen 😊, geef voor het begin van de nieuwe maand door welk formaat je voorkeur geniet.

  • Het Pomona model maakt een groot verschil met andere vernieuwende landbouwmodellen waar ook burgers dicht bij de boer staan (Voedselteams, Buren en Boeren, CSA). De burger is in het model van Pomona mee eigenaar. Hij/ zij investeert mee in het bedrijf. Er is geen sprake van een klantrelatie. Het is geen vrijblijvende relatie meer aangezien de burgers economisch mee betrokken zijn bij het bedrijf. Doordat een groep burgers aan de basis staat (mee eigenaar is), kantelt de keten. Hierdoor ontstaat vraagsturing op de productie. Het bedrijfsresultaat is niet meer gekoppeld aan de hoeveelheid geproduceerd voedsel (schaal) maar aan de kwaliteit en directe aansluiting op de vraag van leden. Maximaliseren van inkomen (geld) wordt als sturend mechanisme uitgeschakeld en er worden kwalitatieve keuzes gemaakt. Er ontstaat ruimte in de exploitatie om invulling te geven aan synergie met natuur en biodiversiteit.

  • Er zijn momenteel 2 Pomona-boerderijen: Pomona Puur Natuur en Pomona Puur Aerde (in opstart).

  • Je vindt het overzicht van de afhaalpunten hier.

  • Op 9 maart 2018 richtten de leden van de vzw Pomona de cvba op. In 2021 ging de reeds bestaande boerderij /hoevewinkel Puur Natuur samen met Pomona. Samen vormen ze sindsdien Pomona Puur Natuur. Dit is een coöperatie van Wase-consumenten die zich verenigen met boeren. Samen zorgen ze voor lokale, gezonde en duurzame voeding.

  • Tim De Roeck – Voorzitter
    Lieven Bauwens
    Rudi Hennissen
    Bart Van Gasse
    Tine Hennissen
    Caroline Van de Manacker
    Frank Van Den Branden
    Wouter Timmerman