Puree van geroosterde pompoen
INGREDIËNTEN
-
1 hokakaido pompoen 1kg
-
enkele teentjes look
-
1 eetl. grof zeezout
-
1 eetl. koriander- en komijnzaad
-
10 eetl. olijfolie
-
zongedroogde tomaten of (voor de kindjes) rozijnen) naar keuze
BEREIDING
-
Snij de pompoen in twee een haal de pitten eruit. Als je een Hokkaidopompoen neemt, hoef je die niet te schillen. Snij alleen de harde verankering van de steel weg en schil eventueel bruine en vieze stukken weg. Snij de pompoen in kleine blokjes die ongeveer even groot zijn – ik neem als standaard een dobbelsteen en leg ze open op een bakplaat.
-
Snij de look fijn – liefst niet persen want dat brandt sneller aan in de oven.
-
Stamp de droge kruiden in een vijzel fijn. Meng al deze aromaten met het grof zeezout.
-
Sprenkel de olijfolie over de pompoenblokjes (als je denkt dat het weinig olijfolie is, sprenkel je er meer over, ik kom dat soms tegen) en strooi daarna de kruiden en het zout erover. Dit kan je een dag vooraf ook doen. Zo kan de pompoen koud marineren en krijg je een nog vollere smaak.
-
Zet de ovenplaat in de oven op een matig warme oven (160°-180°) en rooster de pompoen tot hij mooi bruin begint te bakken. Haal de pompoen uit de oven en schep in een kom.
-
Pureer grof met een stamper .
-
Snij de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en voeg ze erbij. Als je rozijntjes gebruikt die kunnen er zo bij.
-
Kan je serveren met groenterissotto, op een toastje of als beleg ….
Waarom de pompoen roosteren om hem dan te pureren? (kan ook voor gewone pompoenpuree van toepassing zijn) Gewoon koken kan ook, maar het geeft een totaal ander resultaat. De geroosterde versie vind ik persoonlijk lekkerder. Dat heeft alles te maken met het proces van roosteren. Het smaakverschil komt uit het karameliseren van het vele zetmeel in de pompoen.
