Ik doe mee!

Word – een beetje – boer

Op het coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona zorgen Wase consumenten samen met boeren voor 80% van hun eigen lokale, gezonde en duurzame voeding.

Coöperanten investeren in hun eigen landbouwbedrijf. Als aandeelhouder engageer je je om op regelmatige basis groenten en aardappelen te kopen. De landbouwers investeren samen met ons, de coöperanten, in de boerderij. We beslissen samen welke producten de boerderij zal produceren. Uiteraard binnen de mogelijkheden van het Wase klimaat en de economische haalbaarheid. Je kent je voeding.

De oprichtingsakte van cvba Pomona werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 14 maart 2018. Download de pdf van de oprichtingsakte. Zodra de statuten van de cvba ook gepubliceerd zijn, plaatse we ze online.

 

Op de Ongenaerthoeve in Verrebroek

François Ongenaert verbouwt graan, oliehoudende gewassen en quinoa. In het voorjaar 2018 zaait Koen Doggen, onze andere landbouwer, de eerste groenten en poot hij aardappelen. De eerste groenteoogst verwachten we in juni 2018. De coöperanten en boeren beslissen later samen of daar fruit, noten, brood, eieren, vlees en misschien wel zuivel bijkomen. Lokaal, gezond, gevarieerd en seizoensgebonden.

Van boer tot bord

Pomona schakelt tussenstappen zoals groothandel of winkel uit. Moet iedereen nu naar Verrebroek om zijn groentjes? Nee hoor, afhankelijk van waar de coöperanten wonen in het Waasland, zullen wekelijkse verdeelpunten opgezet worden. Dit werken we momenteel uit. Deze ‘korte-keten’ zorgt er voor dat de landbouwer tegen een eerlijk loon werkt en een faire prijs krijgt voor zijn producten: eerlijke voeding.

Met respect voor mens, dier en natuur

We kiezen resoluut voor boslandbouw of agroforestry. Dit is een vorm van herstellende landbouw dat duurzaam boeren vooropstelt zodat de gewasopbrengst, inkomstenstroom en biodiversiteit verhogen. Deze agro-ecologische landbouwmethode zorgt voor ecosystemen die ons basisvoedsel leveren en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen grond en omgeving herstellen.

Doe je mee!?

Ben jij één van de consumenten die samen met Pomona een eigen landbouwbedrijf wil opstarten en runnen. Op 9 maart 2018 werd de Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid (cvba) Pomona opgericht. Zodra de erkenning in orde is bij De Nationale Raad voor de Coöperatie – we hopen ten laatste 24 april –  kunnen nieuwe coöperanten toetreden.

Wil je ondertussen meer weten? Pomona organiseert regelmatig infomomenten.

Blijf op de hoogte via deze website, Facebookpagina of nieuwsbrief.