Pomona cvba

Word – een beetje – boer

Op het coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona zorgen Wase consumenten samen met boeren voor 80% van hun eigen lokale, gezonde en duurzame voeding.

Op de Ongenaerthoeve in Verrebroek

François Ongenaert verbouwt graan, oliehoudende gewassen en quinoa. Stéphanie De Caluwé, onze andere landbouwer, zorgt voor de groenten en  aardappelen. De eerste groenteoogst is gestart in juni 2018. Vanaf 2019 is daar brood, fruit en eieren bijgekomen. De coöperanten en boeren beslissen later samen of daar noten, vlees en andere zuivelproducten bijkomen. Lokaal, gezond, gevarieerd en seizoensgebonden.

Rechtstreeks van boer tot bord

Pomona schakelt tussenstappen zoals groothandel of winkel uit. Moet iedereen nu naar Verrebroek om zijn groentjes? Nee hoor, afhankelijk van waar de coöperanten wonen in het Waasland, zetten we verdeelpunten op. Elke woensdag kunnen coöperanten tussen 13u en 21u hun groenten ophalen. Deze ‘korte-keten’ zorgt er voor dat de landbouwer tegen een eerlijk loon werkt en een faire prijs krijgt voor zijn producten: eerlijke voeding.

(H)eerlijk van Pomona

We brengen de coöperanten elke week op zondag of maandag via de mail ‘(H)eerlijk van Pomona’ op de hoogte wat er in de groentepakketten zit en welke producten er in het tijdelijk aanbod zitten. Via de Facebookgroep ‘Pomona coöperanten’ houden we de coöperanten tussendoor op de hoogte. Een whatsappgroepje per afhaalpunt zorgt voor snelle communicatie: last-minute wijzigingen in de pakketten, te laat om je pakket op te halen, je kunt het hier snel kwijt.

Met respect voor mens, dier en natuur

We kiezen resoluut voor boslandbouw of agroforestry. Dit is een vorm van herstellende landbouw dat duurzaam boeren vooropstelt zodat de gewasopbrengst, inkomstenstroom en biodiversiteit verhogen. Deze agro-ecologische landbouwmethode zorgt voor ecosystemen die ons basisvoedsel leveren en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen grond en omgeving herstellen.

 

Doe je mee?