Over ons

Word – een beetje – boer

Op het coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona zorgen Wase consumenten samen met boeren voor 80% van hun eigen lokale, gezonde en duurzame voeding.

Op de Ongenaerthoeve in Verrebroek

François Ongenaert verbouwt graan, oliehoudende gewassen en quinoa. Stéphanie De Caluwé, onze andere landbouwer, zorgt voor de groenten en  aardappelen. De eerste groenteoogst is gestart in juni 2018. Vanaf 2019 is daar brood, fruit en eieren bijgekomen. De coöperanten en boeren beslissen later samen of daar noten, vlees en andere zuivelproducten bijkomen. Lokaal, gezond, gevarieerd en seizoensgebonden.

Rechtstreeks van boer tot bord

Pomona schakelt tussenstappen zoals groothandel of winkel uit. Moet iedereen nu naar Verrebroek om zijn groentjes? Nee hoor, afhankelijk van waar de coöperanten wonen in het Waasland, zetten we verdeelpunten op. Elke woensdag kunnen coöperanten tussen 13u en 21u hun groenten ophalen. Deze ‘korte-keten’ zorgt er voor dat de landbouwer tegen een eerlijk loon werkt en een faire prijs krijgt voor zijn producten: eerlijke voeding.

(H)eerlijk van Pomona

We brengen de coöperanten elke week op zondag of maandag via de mail ‘(H)eerlijk van Pomona’ op de hoogte wat er in de groentepakketten zit en welke producten er in het tijdelijk aanbod zitten. Via de Facebookgroep ‘Pomona coöperanten’ houden we de coöperanten tussendoor op de hoogte. Een whatsappgroepje per afhaalpunt zorgt voor snelle communicatie: last-minute wijzigingen in de pakketten, te laat om je pakket op te halen, je kunt het hier snel kwijt.

Met respect voor mens, dier en natuur

We kiezen resoluut voor boslandbouw of agroforestry. Dit is een vorm van herstellende landbouw dat duurzaam boeren vooropstelt zodat de gewasopbrengst, inkomstenstroom en biodiversiteit verhogen. Deze agro-ecologische landbouwmethode zorgt voor ecosystemen die ons basisvoedsel leveren en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen grond en omgeving herstellen.

Doe je mee?

 

Pomona vzw
Op 8 november 2016 werd de vzw Pomona opgericht. Leden van de Raad van Bestuur zijn Lieven Bauwens (voorzitter), Tim De Roeck (secretaris), Marc Temmermans, Bart Van Gasse, Ann Van Hoye (penningmeester) en Ina Van Hoye.

Missie: lokale gebruikers bewustmaken en voorzien van een ruim aanbod van ecologisch geproduceerde kwalitatieve voeding en dit via herstellende landbouw realiseren.

De vzw heeft als doel:

  • technische en financiële uitwerking
  • oprichting en ondersteuning van Pomona cvba
  • educatieve doeleinden
  • verwerven grond

 

Pomona cvba

Op 9 maart 2018 richtten de leden van de vzw Pomona de cvba op samen met François Ongenaert. De stichtende leden vormen de Raad van Bestuur met Tim De Roeck als voorzitter, aangevuld met Geert Wittock als financieel adviseur.

Lieven
Lieven Bauwens
Tim De Roeck
Tim De Roeck
Marc Temmermans
Marc Temmermans
Bart Van Gasse
Bart Van Gasse
Ann Van Hoye
Ann Van Hoye
Ina Van Hoye
Ina Van Hoye
Francois
François Ongenaert

 

 

 

 

 

Stéphanie
Stéphanie De Caluwé

 

 

 

 

 

 

En wie is Pomona?

Pomona is de Romeinse godin van de fruitige overvloed en van de vrucht- en notenbomen.  Zij is niet toevallig gekozen: boslandbouw is een vorm van herstellende landbouw die bomen en struiken met akkerbouw combineert.

Heb je een vraag voor Pomona?
Dan kun je via Facebook bij ons terecht.
Of je stuurt een mail naar pomonacoop@gmail.com

Ontvang je graag onze nieuwsbrief. Schrijf je hier in.