Hersthoornweegbree

Hertshoornweegbree (Plantago coronopus) is een wilde plant, een naast familielid van de meer bekende smalle en breeddbladige weegbree. Deze soort heeft echter enige waarde als overblijvende moestuinplant, zijn winterhard en meerjarig. De naam van de plant komt van de ingesneden toppen van de bladeren, die lijken op het gewei van een hert. In Noord-Italie is deze plant veel bekender dan bij ons. Hersthoornweegbree bevat vitamine C, caroteen, vitamine B1 en voedingsvezels. De plant kan zowel rauw in salades worden gebruikt, als gekookt gegeten worden. De bladeren smaken een tikkeltje bitter.

Hertshoornweegbree-salade

Ingrediënten

  • 500 gram gekookte aardappelen
  • 400 gram hersthoornweegbree
  • 150 gram belegen kaas, in kleine plakjes geschaafd
  • 2 stuks lenteuitjes
  • 2 stuks ansjovisfilet
  • vinaigrette

Bereidingswijze

Kook de aardappels beetgaar in de schil en ontvel ze. Blancheer de hertshoornweegbree. Laat de hertshoornweegbree uitlekken en schik ze op een plat bord. Leg de aardappeltjes op de weegbree en strooi de kaasplakjes erover. Meng de in ringetjes gesneden lenteui door de vinaigrette en schenk deze over de aardappelen. Garneer met de stukjes gesneden ansjovisfilet.