De boerderij

Pomona vzw vond in François Ongenaert de gedroomde partner. Hij is al meer dan 20 jaar biolandbouwer waardoor de gronden gezond zijn. In 2012 startte hij met de introductie van boslandbouw op zijn 16ha landbouwgrond. Pomona vzw kocht met de hulp van genereuze sympathisanten een eerste stuk  landbouwgrond van 1,22ha aan, dat grenst aan de landbouwgronden van François.

De boerderij kan met deze oppervlakte tot 200 gezinnen voor ongeveer 80% van hun dagelijkse voeding voorzien.

De Ongenaerthoeve is in de Bralstraat 3 in Verrebroek.

Lokaal, gezond, gevarieerd en seizoensgebonden oogst

François verbouwt graan, oliehoudende gewassen en quinoa. De boerderij levert sinds juni 2018 meer dan 70 verschillende groentesoorten. Van klassiekers als de bloemkool tot vergeten groenten als pastinaak. Maar niet allemaal tegelijk natuurlijk.

De coöperanten en boeren beslissen later samen of daar fruit, noten en brood bijkomen.

Dieren op de boerderij

In elk ecosysteem zijn er verschillende dieren die een bepaalde rol vervullen. We willen in ons ecosysteem – de Pomona boerderij – dieren gebruiken die dezelfde functie vervullen als hun natuurlijke variant. Zo vervullen koeien dezelfde functie van grote grazers zoals herten in Europa of bizons in Noord-Amerika. Varkens die van everzwijnen. Kippen hebben dezelfde functie als bosvogels.

Voorlopig zijn er nog geen dieren op de boerderij. Afhankelijk van wat de coöperanten beslissen zullen we meer of minder dieren introduceren.

Zin om een bezoekje te brengen aan de boerderij?

We organiseren voor geïnteresseerden en potentiële investeerders regelmatig infomomenten op de boerderij. Of komen graag bij je langs. Stel je vraag via pomonacoop@gmail.com.

Blijf op de hoogte via deze website, Facebookpagina of nieuwsbrief.